I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, February 20, 2013

Leka Hembusan Asap ShishaMENIKMATI segelas teh tarik sambil bersembang berjam-jam lamanya bersama rakan-rakan pada malam minggu di restoran mamak merupakan senario yang biasa kita lihat di mana-mana jua bandar besar.

Hari ini walaupun senario tersebut masih lagi 'diamalkan' warga kota pada malam-malam minggu tetapi kini mereka tidak lagi hanya memesan segelas teh tarik untuk merancakkan lagi perbualan malah kehadiran shisha memeriahkan lagi suasana.

Kegilaan shisha di kalangan warga kota hari ini nampaknya semakin menjadi-jadi malah boleh dikatakan setiap restoran turut menjadikan shisha satu 'menu' wajib yang disajikan kepada para pengunjung.

Shisha bukanlah satu amalan baru di negara ini kerana kewujudannya adalah seiring dengan kemasukan para pelancong dari negara-negara di Asia Barat. Sudah pasti kewujudan awalnya hanyalah untuk memenuhi permintaan pelancong-pelancong dari sana yang sememangnya gemar menghisap shisha.


Begitupun hari ini shisha semakin mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat setempat termasuk remaja di bawah umur. Ternyata 'kehadiran' shisha di mana-mana juga sudut restoran menjadikan amalan tersebut semakin 'rancak' dalam kalangan remaja dan tidak keterlaluan sekiranya mengkategorikan mereka ini pelajar sekolah.

Tinjauan yang dilakukan pada malam minggu di beberapa buah restoran mamak terutamanya di sekitar ibu kota mendapati shisha kini dipelopori golongan ini (remaja serta pelajar sekolah).

Apa yang menjengkelkan ialah remaja-remaja tersebut seolah-olah tidak rasa bersalah dengan perbuatan mereka malah menghisap shisha dengan penuh 'khusyuk' bersama rakan-rakan. Malah amalan (hisap shisha) tersebut bukan sahaja ketara dalam kalangan remaja lelaki tetapi ia turut menjadi pilihan remaja-remaja perempuan.

Mereka (remaja perempuan) ini juga dilihat tanpa segan silu menghisap dan menghembus asap shisha dengan penuh bangga tanpa memikirkan orang sekeliling. Daripada pemerhatian, nampak gayanya amalan (menghisap shisha) tersebut kepada mereka adalah perkara biasa dan mereka tidak melakukan sebarang kesalahan.

Apa yang dikesalkan para remaja ini beranggapan perbuatan mereka tidak salah di sisi undang-undang dan mereka juga tidak mengganggu sesiapa. Seorang remaja yang ditemui dan tidak mahu dikenali menyifatkan kunjungannya ke restoran mamak pada malam minggu sambil melepak bersama rakan-rakan adalah rutin harian mereka.

Malah menghisap shisha bersama rakan-rakan juga adalah aktiviti biasa yang sering mereka lakukan apabila berkumpul bersama.

"Saya hanya hisap shisha dan tidak mengganggu sesiapa pun.

"Lagipun bukannya tiap-tiap hari saya hisap shisha, hanya malam minggu itupun kongsi ramai-ramai," kata seorang remaja yang enggan dikenali.

Daripada perbualan seterusnya juga mendapati dengan harga RM10 dan mampu bertahan berjam-jam lamanya turut menjadi faktor utama kenapa remaja-remaja ini gemar menghisap shisha. Tambahan pula ia boleh didapati dalam pelbagai perasa, menjadikan shisha kini satu 'barangan' yang dicari-cari.


Melalui perbualan itu juga, ternyata golongan ini tidak mengetahui shisha turut mengandungi nikotin sama seperti rokok walaupun jumlahnya sedikit. Mereka juga tidak mengetahui arang yang membakar tembakau shisha juga memberi kesan kepada penghisap.

"Ada nikotin ke? Tak tahu pula saya sebab (shisha) ada pelbagai rasa.

"Arang ni pun terlibat sama ke? Habis tu kalau tak guna arang nak guna apa?

"Lagipun kami hisap shisha guna paip dan tidak secara terus macam hisap rokok," ujar remaja tersebut secara jujur.

Ternyata penjualan secara berleluasa ketika ini dan ditambah pula kurangnya pengetahuan mengenai bahaya shisha menjadikan remaja-remaja hari ini menjadikan tabiat tersebut pilihan utama untuk berseronok. Tinjauan tersebut turut mendapati remaja-remaja tersebut menafikan sekeras-kerasnya shisha menjadikan mereka ketagih seperti menghisap rokok.

Malah mereka turut memberitahu sekurang-kurangnya aktiviti (menghisap shisha) mereka tidaklah seteruk orang yang menghisap rokok. Dalam tinjauan yang dilakukan juga mendapati masyarakat hari ini tidak peka dengan keadaan sekeliling apabila menghisap shisha sambil ditemani kaum keluarga.

Apa yang menyedihkan ada ibu bapa yang menghisap shisha berdekatan dengan anak-anak yang masih kecil tanpa menghiraukan asap tersebut turut disedut anak masing-masing. Jadi tidak mustahil anak-anak kecil ini mengikuti jejak langkah ibu bapa mereka dengan menghisap shisha apabila dewasa kelak.

Paling menyedihkan ada juga dalam kalangan wanita yang bertudung turut menghisap shisha tanpa memikirkan pandangan orang sekeliling.  Tidak dinafikan itu adalah hak masing-masing tetapi sedarkah mereka kelakuan tersebut menarik perhatian ramai.

Lagi satu senario yang amat mendukacita ialah rata-rata penghisap shisha adalah orang Melayu. Sampai bilakah senario ini akan berterusan dan sehingga bilakah orang Melayu akan dilihat dan 'dicop' sebagai golongan yang mudah dipengaruhi oleh budaya luar?

Jika isu ini isu lapuk yang cuba dibangkitkan semula, cubalah berfikir sekiranya ia tidak dibendung, perlahan-lahan ia menular dalam kehidupan hari ini dan tidak mustahil menjadi satu budaya perosak.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20130214/kn_01/Leka-hembusan-asap-shisha#ixzz2LV16hs00 


© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thursday, February 14, 2013

Jadikan 2013 Sebagai Tahun Senyum : CUEPACSKUALA LUMPUR : Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyarankan penjawat awam menjadikan tahun 2013 sebagai tahun yang penuh dengan senyuman. 


Presidennya, Datuk Omar Osman membuat saranan itu kerana mendapati budaya senyum masih kurang diamalkan dalam kalangan penjawat awam terutama semasa melayani pelanggan. 


"Sudah banyak kempen senyum ini diadakan di mana-mana tempat namun kesedaran menerapkan budaya senyum ini masih rendah terutamanya semasa dalam situasi melayan pelanggan."Kalau boleh pagi-pagi datang kerja jangan bawa masalah peribadi datang ke pejabat. Sebagai pekerja berkaliber kita mesti tunjukkan semangat dengan penuh keceriaan. Kita kena fikir semua orang ada masalah dan kalau kita bawa 'mood' ceria ke tempat kerja, produktiviti kerja pun meningkat," katanya kepada Bernama. 

Beliau berkata, ketua-ketua jabatan harus memberikan penekanan kepada isu berkenaan dalam setiap mesyuarat supaya budaya itu dirasakan menjadi satu tanggungjawab kepada setiap kakitangan. 

"Memang kita akui setiap jabatan mempunyai piagamnya tersendiri dan kandungan piagamnya ada yang menyatakan budaya ini namun pelaksanaannya tidak begitu rancak di kalangan kakitangan. 

"Malah ada sesetengah kakitangan diwajibkan memakai tag lambang senyum di uniform mereka tetapi apabila lambang senyum itu sekadar dijadikan hiasan ia dilihat sebagai simbol semata-mata," katanya. 

Omar berkata, beliau pernah menerima beberapa aduan berkenaan sikap atau layanan sesetengah kakitangan kerajaan yang tidak memuaskan semasa mendapatkan perkhidmatan. 

"Apabila mendapat aduan seperti itu saya rasa tindakan seperti itu tidak wajar dilakukan dan pada pendapat saya kalau pekerjaan yang memerlukan kakitangan untuk berada di kaunter perlu diberikan kepada orang muda atau yang belum berkahwin kerana mereka mungkin tidak banyak masalah kekeluargaan lagi," katanya. 


Beliau berkata, ketua-ketua jabatan juga boleh mengundang CUEPACS untuk memberi taklimat berkenaan budaya berkenaan kepada kakitangan masing-masing. 

Sementara itu tinjauan Bernama mendapati orang ramai mempunyai pendapat tersendiri berhubung budaya senyum. 

Seorang pelajar, Razlina Ahmat, 24, berkata beliau amat kecewa kerana masih ramai memandang remeh budaya senyum. 

"Banyak saya lihat iklan mengamalkan budaya senyum di merata-rata tempat tetapi kebanyakan iklan hanya menjadi bahan bacaan semata-mata. Tidak salah jika kita senyum pada orang lain kerana bukan sahaja nampak manis malah akan mengeratkan lagi hubungan antara satu sama lain," katanya. 

Pekerja swasta, Ismadi Adnan, 26, berpendapat seseorang profesional seharusnya tidak membawa masalah di rumah ke tempat kerja. 

"Saya akui semua orang mempunyai masalah tersendiri namun sebagai seorang yang profesional mereka mestilah pandai membezakan antara masalah peribadi dan tempat kerja," katanya. - BERNAMA 


sumber : 

Pengurusan Masa


"Masa itu emas!". Ayat tersebut sudah selalu kedengaran di mana-mana sahaja seakan-akan manusia sudah lali dengannya. Apa tidaknya, di media sosial (Facebook, Twitter, Whatsapp dan sebagainya) telah dikongsikan atau didedahkan bukan sahaja dengan ayat itu, namun ayat-ayat hikmah yang lain juga. Walau bagaimanapun, di sini penulis ingin tekankan berkenaan dengan masa kerana masa yang berlalu takkan berulang (macam lirik lagu pula).

Penggunaan masa yang bijak dalam kehidupan seharian mampu memberikan satu impak yang cukup besar. Sebagai contoh, seorang anak perantauan yang tidak mahu mengangkat telefon ibunya walaupun hanya sekejap telah menyebabkan satu penyesalan seumur hidupnya kerana panggilan tersebut merupakan panggilan terakhir ibunya yang ingin memberitahu bahawa dirinya sedang menanti malaikat maut untk dicabut nyawanya. Adakah perkara ini perlu dibiarkan? Kisah lain yang ingin saya bawakan adalah tentang seseorang yang hanya sesaat sahaja melanggar lampu merah (tandanya berhenti). Namun kecelakaan telah menimpa dan akhirnya maut bertemu.

Benar, masa sangat penting dan ia takkan kembali berulang. Di dalam dunia perfileman yang kadang-kala tidak masuk akal juga telah cuba menonjolkan idea untuk membina mesin masa. Ingat! Kita hanya hamba Allah dan keupayaan kita terhad! Jangan sesekali mengubah ciptaan Allah Taala kerana ia akan mendatangkan kerosakan yang nyata.


Bagi pelajar yang sedang menuntut di mana-mana institusi pendidikan, mereka sebenarnya mempunyai pembahagian waktu yang cukup kompleks. Mereka perlu membahagikan masa antara pelajaran yang pelbagai subjeknya, latihan demi latihan, persediaan peperiksaan, keluarga, rakan-rakan dan sebagainya. Belum cukup dengan itu, ditambahnya pula dengan aktiviti luar bilik darjah (ko-kurikulum). Begitulah kompleksnya pembahagian masa mereka.

Bagaimanapun golongan pekerja juga tidak kurang hebatnya. Pembahagian masa yang mereka miliki bukan hanya pada pekerjaan, namun juga kepada diri, ibu dan bapanya, keluarganya dan juga keluarga mertua (sekiranya sudah berkahwin). Kita sendiri dapat lihat apabila awal bulan di mana begitu ramai yang beratur di kaunter-kaunter pembayaran dan tidak lupa juga kaunter kemasukan dan pengeluaran terutamanya di bank. Itu sememangnya kita tidak dapat sangkal lagi.

Justeru, dengan kata yang mudah, pengurusan masa itu amat penting kerana ia sangat bernilai harganya. Bukan wang ringgit menjadi taruhannya. Namun taruhannya adalah sejauhmana anda semua dapat menguruskan masa dengan sebaik-baiknya. Susun setiap aktiviti terutamanya pada setiap awal bulan. Langkah tersebut dijangka mampu memberi gambaran kepada anda akan segala aktiviti yang akan berlangsung pada bulan tersebut. Kepada pengguna telefon pintar dan telefon yang ada aplikasi kalender, boleh terus atur jadual anda kerana ia dapat memberikan peringatan kepada anda setiap kali sampai pada waktunya.

Sekian, sedikit perkongsian dari penulis khas untuk anda.Ikhlas daripada :

Mohd Nur Syufaat Bin Jamiran
SM. Sn. Sos.,  Master student
Sains Pengurusan Teknologi
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

Wednesday, February 13, 2013

Parlimen Belia MalaysiaParlimen Belia Malaysia merupakan salah satu platform untuk para belia menunjukkan kredibiliti dan kualiti belia Malaysia. Ia diwujudkan bagi memberi latihan kepada golongan belia dalam kepimpinan negara kerana merekalah yang akan pewaris yang akan memacu negara suatu hari nanti.

Difahamkan model Parlimen yang digunakan adalah berdasarkan model Parlimen Belia Australia yang dilihat lebih lama bertapak di negara tersebut berbanding Parlimen Belia di negara-negara yang lain.

Langkah permulaan, pendaftaran pemilihan Parlimen Belia Malaysia boleh dilakukan di laman web www.parlimenbelia.gov.my. Mereka yang layak adalah belia berwarganegara Malaysia yang berumur 15 tahun hingga 40 tahun  pada tahun semasa.

Bagi pemohon yang ingin bertanding, pengundi, pencalon dan pencadang perlu berdaftar sebagai pemilih bagi Parlimen Belia Malaysia.

Justeru, ayuh golongan belia untuk sama-sama memberi sokongan atas pengwujudan Parlimen Belia Malaysia ini!Daripada :

Mohd Nur Syufaat Bin Jamiran
SM. Sn. Sos.,  Master student
Sains Pengurusan Teknologi
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

PM lancar Skim Prihatin Pendidikan 1 Malaysia

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Skim Prihatin Pendidikan 1Malaysia (SPP1M) untuk membantu pelajar-pelajar peringkat pengajian tinggi mendapat kemudahan pinjaman kewangan tambahan.Perdana menteri berkata kerajaan menyediakan peruntukan besar dalam bentuk pinjaman mahupun biasisiwa, memandangkan kos pendidikan tinggi semakin meningkat sekaligus memberi tekanan kepada ibu bapa terutamanya yang membiayai pendidikan anak secara persendirian. 

"Menyedari keperluan itu kerajaan memperkenalkan SPP1M sebagai dana tambahan dengan jumlah pinjaman dihadkan RM150,000 untuk bidang kepakaran perubatan dan RM100,000 bagi bidang khusus kritikal dan terpilih," katanya kepada pemberita di majlis pelancaran skim tersebut di Putrajaya hari ini.

SPP1M bertindak sebagai pinjaman tambahan kepada dana atau pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional sedia ada untuk pelajar yang sedang mengikuti pengajian di peringkat ijazah sarjana muda dan sarjana dalam bidang tertentu.

Pelaksanaan SPP1M akan diadakan dalam dua peringkat iaitu suku kedua tahun 2013 untuk kemasukan ke universiti tempatan dan Jun 2013 untuk program berkembar dan program luar negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan Skim Prihatin Pendidikan 1Malaysia (SPP1M) untuk membantu pelajar-pelajar peringkat pengajian tinggi mendapat kemudahan pinjaman kewangan tambahan.Perdana Menteri berkata kerajaan menyediakan peruntukan besar dalam bentuk pinjaman mahupun biasisiwa, memandangkan kos pendidikan tinggi semakin meningkat sekaligus memberi tekanan kepada ibu bapa terutamanya yang membiayai pendidikan anak secara persendirian.

"Menyedari keperluan itu kerajaan memperkenalkan SPP1M sebagai dana tambahan dengan jumlah pinjaman dihadkan RM150,000 untuk bidang kepakaran perubatan dan RM100,000 bagi bidang khusus kritikal dan terpilih," katanya kepada pemberita di majlis pelancaran skim tersebut hari ini.

SPP1M bertindak sebagai pinjaman tambahan kepada dana atau pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional sedia ada untuk pelajar yang sedang mengikuti pengajian di peringkat ijazah sarjana muda dan sarjana dalam bidang tertentu.

Pelaksanaan SPP1M akan diadakan dalam dua peringkat iaitu suku kedua tahun 2013 untuk kemasukan ke universiti tempatan dan Jun 2013 untuk program berkembar dan program luar negara.

Bagi tujuan itu, jumlah jaminan kerajaan ialah RM500 juta merangkumi peratusan jaminan sebanyak sepuluh peratus daripada jumlah dana SPP1M yang berjumlah RM5 bilion. SPP1M ditawarkan kepada institusi pengajian tinggi tempatan seperti yang disenaraikan dalam sistem penarafan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia 2011 (SETARA 2011) oleh Agensi Kelayakan Malaysia dan berdaftar dengan YPPB.Senarai pengajian pula adalah berdasarkan National Education Code yang akan disediakan di dalam laman sesawang www.penerajuedu.com. dalam masa terdekat. Pada 2011, terdapat 943,548 pelajar melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini dan daripada jumlah itu 508,256 melanjutkan pengajian di IPT awam, 482,973 di IPT swasta dan 6,319 di kolej komuniti.

Pelajar yang menyambung pengajian ke institusi luar negara pula berjumlah 89,686 di mana 27,003 pelajar di bawah tajaan kerajaan, korporat, serta agensi lain sementara 62,683 atas tajaan sendiri.

- Bernama

sumber : http://www.malaysiakini.com/news/220856
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklaneka...(",)