I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, August 26, 2010

Keredhaan-Nya

Keredhaan-Nya

Foto sebenar telah diambil di kawasan berhampiran Genting Highland. Kami telah memilih foto ini dan menggabungkannya dengan tajuk 'Keredhaan-Nya' adalah kerana ia dilihat sangat bersesuian. Hal ini dapat dilihat daripada keluasan langit yang menggambarkan keluasan kekuasaan-Nya yang tidak terkira banyaknya. Semoga kita mengambil setiap iktibar daripada setiap kejadian di sekeliling kita. Insya-Allah...


 Ikhlas Daripada

HM Production

Terima Kasih Cikgu...

Terima Kasih Cikgu...

Foto yang dihasilkan adalah hasil dari imaginasi pengkarya sendiri. Sungguh mendalam dan sememangnya foto ini memberi makna yang sangat bermakna kepada pengkarya. Terima Kasih Cikgu...

Ikhlas Daripada

HM Production

Monday, August 23, 2010

Mencipta Masa DepanAssalamualaikum dan salam sejahtera untuk kawan-kawan semua...

Post kali ini agak 'skema' sedikit kerana lebih kepada perkongsian ilmu dan pendapat yang cuba saya sampaikan dan menjadi tatapan untuk anda semua.

'Mencipta Masa Depan' memang mudah terlintas maksud turutan perkataan tersebut di dalam minda kita. Namun adakah ia sama dengan pemikiran orang lain? Sudah tentu ianya berbeza dan sering bercanggah antara satu sama lain. Dalam pada itu sebenarnya telah wujud persamaan antara perbezaan pemikiran tadi. Walau bagaimanapun mungkin anda boleh bersetuju dengan saya sekiranya saya mengatakan maksud yang sebenar bagi perkataan-perkataan tersebut adalah dengan satu perkataan iaitu cita-cita.

Cita-cita membawa maksud harapan dan impian yang cuba direalitikan oleh setiap insan yang bergelar manusia pada masa hadapan. Ada bermacam cita-cita yang boleh kita impikan. Doktor, guru, arkitek, usahawan berjaya, kerani, dan banyak lagi pekerjaan yang boleh dikaitkan dengan cita-cita. Namun begitu, ada juga manusia yang bercita-cita sesuatu perkara yang negatif contohnya merompak, melepak, menganggur, menyemak tepi kaki lima, kutu rayau, berpoya-poya, raja judi, perogol dan sebagainya. Semua yang disenaraikan ini adalah berkaitan dengan cita-cita makhluk yang bergelar manusia.

Disebabkan cita-citalah yang telah mempengaruhi seseorang manusia itu belajar. Sebagai contoh, seseorang itu hendak menjadi seorang guru. Walau bagaimanapun, untuk menjadi seorang guru mesti memiliki sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda. Untuk memeliki ijazah sarjana muda pula mesti masuk ke universiti terlebih dahulu. Dan untuk masuk ke universiti, seseorang itu perlu menghabiskan pelajarannya di peringkat Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK). Dan begitulah selanjutnya sehinggalah ke peringkat tadika lagi. 

Sememangnya ada turutan tersebut dalam meniti kehidupan. Namun, adakah turutan itu rasa 'kelazatannya'? Kelazatan di sini bermaksud sejauhmana kita berusaha menempuh hidup yang diimpikan itu. Sesungguhnya impian tidak semestinya tercapai. Namun ia tidak mustahil untuk dicapai. Hanya fikiran yang menentukan keberjayaan kita memperoleh apa yang kita inginkan pada masa depan. 

Di dalam liku-liku hidup ini, berusahalah mengikut landasan dan keperluan yang betul. Bukan sahaja kita memperoleh impian yang sekian lama kita simpan, kita juga akan memperoleh kenikmatan dan juga kebahagiaan didalam hidup ini. Namun, sebagai manusia sudah pasti ada yang membataskannya. Pastikan ia mengikut landasan syariat yang betul dan tidak menyeleweng supaya hidup bermasyarakat sentiasa dalam keadaan sembang dan harmoni senantiasa. Insya-ALLAH...

Sememangnya ada kekurangan di sini kerana saya cuma menggunakan pemikiran secara spontan dalam menghasilakan artikel ini. Sebenarnya, di sini saya cuma ingin berlatih dan belajar untuk memantapkan diri dari segi penghasilan artikel-artikel atau karya-karya dalam pelbagai bentuk termasuklah karya berbentuk ilmiah, umum, jenaka, kerohanian dan sebagainya. Sehubungan dengan itu, sekiranya ada pendapat atau komen, boleh diajukan kepada saya dalam ruangan komen supaya saya boleh meningkatkan lagi skil dalam menghasilkan karya-karya bermutu.

Sekian.


Ikhlas daripada

HM Production

Thursday, August 19, 2010

Kelaka Di Saat Genting

Sekadar perkongsian dengan kawan-kawan. Cerita ni saya dapat dari satu laman sosial yang sangat popular zaman sekarang ni. Bila saya baca terus tergelak. HEHEHE... Tapi mungkin ini yang berlaku kat sekeliling kita... So, saya kongsikan di sini untuk anda... 
 Ada satu famili. Satu hari sedang menantu lelaki tengok TV, bapa mertua lalu di depan. Tiba-tiba bapa mertua rebah sambil memegang dada. Apa lagi, kelam-kabutlah si menantu. Isterinya dan emak mertuanya pun menerkam ke arah bapa mertua sambil pegang-pegang dada bapa mertua.Bapa mertua tak bergerak, senyap saja. Bertambahlah gabra semua yang melihatnya. Emak mertua menyuruh menantu mengajar bapa mertua, yang di atas ribanya itu mengucap. Dia gabra, sampai isterinya pun tolak-tolak bahunya suruh cepat lakukan. Emak mertuanya ulangi lagi suruh dia ajar mengucap.Dalam gabra itu, si menantu pun dekatkan mulutnya ke telinga bapa mertua sambil berkata: "Ma Rabbuka! (Siapa Tuhan kamu!).." Kuat juga dia sebut, hingga terkejut emak mertua bila mendengarnya. Tiba-tiba bapa mertua tersedar dan terus berkata: "Bila masa kau jadi malaikat ni? Aku belum mati lagi la.."


Ikhlas daripada

HM Production

Sunday, August 8, 2010

Sedang Dikemas Kini

Gambar Hiasan

Salam sejahtera kepada anda semua. Semoga setiasa berada dalam keadaan sihat dan ceria.

Untuk pengetahuan anda, web page ini sedang dikemas kini dan masih didalam proses pembikinan lagi. Insya-ALLAH, ia akan siap tidak lama lagi. Al-maklumlah, kami masih dalam proses belajar untuk meningkatkan kemahiran dalam membina blog yang kreatif. Jadi, dengan itu, kami memohon maaflah sekiranya ada maklumat-maklumat yang tidak mencukupi dan kami akan segera menyelesaikannya dalam waktu terdekat ini.

Jika sudah siap nanti, segala maklumat dan informasi yang akan kami salurkan kepada anda tentang produk. tempahan, dan proses pembayaran serta segala-galanya tentang kami akan kami sentiasa UPDATE dari semasa ke semasa untuk menambah lagi sebarang informasi. Semuanya khas untuk anda.

Sekian dari kami,
HM Production

Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera

Salam Pembukaan dan Salam Perkenalan

Salam perkenalan, salam perpaduan, salam pendamaian dan juga salam 1 MALAYSIA kepada semua. Alhamdulillah, dengan berkat dan usaha kami akhirnya berjaya menyiapkan blog yang tak seberapa ini. 

Walau apapun, kami berdua tetap bersyukur. dengan adanya nikmat kemahiran yang kami miliki, kami gunakannya ke arah kebaikan dan akhirnya muncullah kumpulan yang kami gelarkan HM Production yang tubuhkan khas untuk memasarkan produk kami. Walaupun ianya produk yang 'simple' namun, kami tetap mahu mencuba dari bawah dan hanya menggunakan kemahiran dan kepandaian yang kami sedia ada miliki untuk terus meningkat dari satu tahap ke satu tahap yang lain supaya produk kami bertambah seri dan menarik buat anda. 

Semoga dengan 'web page' yang kami siapkan ini dapat membantu anda dalam memenuhi kehendak dan permintaan anda tatkala anda memerlukannya. Selamat maju jaya semua!!!

Sekian dari kami,
HM Production
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklaneka...(",)