I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, August 8, 2012

Gelaran Emak dan Ibu

Sumber : google.com
Seseorang individu yang bergelar manusia keseluruhannya berasal dari perut seorang wanita yang bergelar ibu. Asal kita sebenarnya hanyalah segumpal darah yang diadun bersama tulang-tulang kecil, ditiupkan roh (nyawa) kedalam gumpalan darah tersebut sehinggalah ianya betul-betul bernyawa dan mulai bergerak. Pada tempoh yang matang dan sudah mencukupi, maka terkeluarlah seorang bayi yang telah berada dalam kandungan ibunya selama lebih lapan bulan lamanya. Dan di saat itulah bayi tersebut akan dibentuk dan diisi jiwanya dengan pelbagai ilmu kehidupan bagi memberi perlindungan dirinya di masa akan datang.
Sumber : google.com
Pada waktu anak itu sudah mulai matang dan boleh bertutur dengan baik, maka akan terpacullah suara yang memanggil-manggil 'mama' dan 'papa', 'emak' dan 'abah', 'ibu' dan 'ayah' serta lain-lain panggilan untuk diberikan kepada kedua orang yang telah menyebabkan mereka lahir. Sehingga dewasa, mereka akan menjaga anak-anak mereka dengan sepenuh kasih-sayang sehinggakan kalau boleh tidak langsung dibenarkan nyamuk menggigit kulit mulus anak-anak mereka. Begitulah besarnya pengorbanan mereka yang bergelar emak, ibu, mama dan tidak lupa juga mereka yang bergelar bapa, abah dan papa.

Seorang wanita yang bergelar emak ataupun ibu normalnya merupakan seorang isteri kepada seorang suami. Normal di sini bermaksud wanita tersebut semestinya sudah melepasi gelaran Raja Sehari atau lebih dikenali sebagai pengantin. Pengantin yang sudah siap diijabkabulkan  oleh imam serta telah disahkan oleh dua orang wali ini sememangnya wajar bergelar emak dan abah atau ibu dan bapa. Sekiranya kita lihat pada hari ini, ramai 'pengantin' tidak diijabkabulkan dan sememangnya tidak sesuailah mereka dipanggil dengan panggilan berharga tersebut.

Lain pula mereka yang menggelarkan diri mereka sebagai emak atau ibu sedangkan mereka bukanlah ibu atau emak kandung kepada si anak. Mereka ini sebenarnya adalah ibu atau emak angkat yang sudi memelihara anak orang lain untuk dijadikan anak sendiri. Ibu atau emak angkat ini sememangnya mempunyai hati yang luhur, ikhlas dan tidak ada rasa timbal balik (inginkan seseuatu) daripada pengorbanan yang telah mereka lakukan ini. Masakan tidak, mungkin sejumlah pelaburan yang mereka telah lakukan untuk membesarkan, melindungi dan memelihara si anak angkat itu dengan penuh kasih sayang dan bertanggungjawab. Semua ini dilakukan atas dasar untuk melampiaskan rasa keibuan yang terpendam di dalam hati seorang wanita kepada si anak yang tidak kesampaian.


Sumber : google.com
Setelah saya renung kembali ke zaman lampau mengenai pengalaman yang telah saya lalui, ianya cukup dengan warna-warni, suka-duka, pahit manis dan sebagainya. Pada satu-satu masa itu, saya pernah memiliki seorang yang bergelar 'emak' yang sememangnya emak kandung yang telah melahir dan membesarkan saya dengan kasih sayang dan seorang lagi bergelar 'ibu' yang merupakan ibu angkat. sewaktu saya sekolah dahulu Kedua-duanya amat dan teramat saya sayangi sehingga hari ini. Dan kedua-duanya tidak akan saya lupa hingga akhir nafasku terhenti. Seribu kemaafan kumohon kepada 'emak' andai terlaku perbuatan yang mengecik hati sepanjang 'emak' membesarkan ku. Ribuan kemaafan juga ku mohon buat 'ibu' kerana mungkin telah melukakan hatimu suatu ketika dahulu. Semoga mereka sentiasa dipermudahkan urusannya dan sentiasa berada dalam lindungan dan rahmat dari Allah S.W.T. Amiiin ya Rabb.


Disediakan oleh :

Mohd Nur Syufaat
Antropologi dan Sosiologi
Universiti Kebangsaan Malaysia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklaneka...(",)